Προληπτική Οδοντιατρική

ΑΠΟΤΡΥΓΩΣΗ (ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ)

Ο καθαρισμός δοντιών στον οδοντίατρο είναι μία διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η πλάκα (μια μαλακή, μολυσμένη με βακτήρια μεμβράνη) και η πέτρα από τα δόντια. Τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία, μιας και είναι ανώδυνη και απλή διαδικασία και ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη. Μόλις καθαριστούν με τη βοήθεια υπερήχων όλες οι επιφάνειες των δοντιών από την πέτρα και την πλάκα, τα δόντια γυαλίζονται χρησιμοποιώντας σοδοβολή ή/και ένα ειδικό αμμώδες υλικό με την υφή της οδοντόπαστας το οποίο τοποθετείται στα δόντια με ένα μαλακό περιστρεφόμενο σφουγγαράκι για να τα κάνει γυαλιστερά και λεία, ώστε να μην προσκολλάται εύκολα η πλάκα και η πέτρα.

Ο τακτικός καθαρισμός δοντιών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις περιοδοντικές νόσους, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, σε αρχικά στάδια, πριν δηλαδή προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια (ούλα και οστά των γνάθων).

ΣΟΔΟΒΟΛΗ (ΣΤΙΛΒΩΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ)

Η σοδοβολή είναι μια τεχνική όπου με την βοήθεια ενός μηχανήματος(χειρολαβής) ο οδοντίατρος μπορεί να απομακρύνει επιτυχώς χρωστικές από τα δόντια, ακόμα και από τα πιο δυσπρόσιτα σημεία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση της σοδοβολής είναι η αφαίρεση της πέτρας από τα δόντια.
Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 30 λεπτά, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί αναγκαία και μια δεύτερη συνεδρία.
Από πολλούς ασθενείς μάλιστα χαρακτηρίζεται ως «ευχάριστη» διεργασία καθώς η σόδα που εκτοξεύεται μαζί με νερό, έχει γεύση φρούτων.

ΦΘΟΡΙΩΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Η χρήση του φθορίου για την πρόληψη της τερηδόνας έχει αποτελέσει πεδίο εκτεταμένης έρευνας, επί 66 έτη. Από τα περίπου 45.000 σχετικά επιστημονικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα αποδεικνύεται ότι, το φθόριο, είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη της τερηδόνας και συγχρόνως ασφαλές για τη γενική υγεία του ανθρώπου, σε όλες τις ηλικίες εφόσον χρησιμοποιείται σωστά.

Τα μικρόβια, που υπαρχουν φυσιολογικά στο στόμα, διασπούν τα σάκχαρα των τροφών και παράγουν οξέα. Τα οξέα αυτά διαλύουν την εξωτερική σκληρή επιφάνεια (αδαμαντίνη) του δοντιού και σχηματίζουν μια οπή εισόδου. Οταν φθάσουν στο μαλακό εσωτερικό (οδοντίνη) του δοντιού, τότε σχηματίζουν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του δοντιού ή τερηδόνα. Σε αρχικά στάδια η τερηδόνα δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από εσάς παρά μόνο από τον οδοντίατρο σας.

Το Φθόριο έχει την μοναδική ιδιότητα να κάνει την αδαμαντίνη λιγότερο διαλυτή από τα οξέα των μικροβίων, άρα να αντέχει περισσότερο. Ακόμα, το Φθόριο μπορεί να επιδιορθώσει κάποια μικρή αρχική βλάβη με την επαναμετάλλωση της αδαμαντίνης.

Η φθορίωση στο οδοντιατρείο γίνεται με την εφαρμογή Gel φθορίου ή βερνικιού φθορίου απευθείας επάνω στα δόντια. Στην περίπτωση του Gel χρησιμοποιείται ειδικός νάρθηκας που γεμιζει ο οδοντίατρος με το Gel και το εφαρμόζει πάνω στα στεγνωμένα δόντια για 2-4 λεπτά.

Η προληπτική αυτή θεραπεία είναι κατάλληλη και για παιδιά αλλά και για ενήλικες με αυξημένο δείκτη τερηδόνας, τερηδόνισμό των ριζών ή ευαισθησία των ριζών.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΜΦΡΑΞΗ ΡΗΤΙΝΗΣ

Προληπτικές εμφράξεις ή καλύψεις οπών και σχισμών (sealants) είναι μια τεχνική που εφαρμόζουν οι οδοντίατροι (και ιδιαίτερα οι παιδοδοντίατροι) για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα. Πρόκειται για την επικάλυψη της μασητικής επιφάνειας των πίσω δοντιών με ένα λεπτό στρώμα συνθετικού υλικού που ουσιαστικά 'μονώνει' την επιφάνεια του δοντιού από την επίδραση των μικροβίων της οδοντικής πλάκας και των οξέων που παράγουν. Η τοποθέτηση προληπτικών εμφράξεων γίνεται ορισμένες φορές και σε ενήλικες οι οποίοι αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση τερηδόνας, όπως σε περιπτώσεις ασθενών με πρόβλημα χρόνιας ξηροστομίας, γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης, ή λήψης φαρμάκων που μπορεί να βλάψουν την αδαμαντίνη.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΝΑΡΘΗΚΕΣ

Ο σκοπός που εξυπηρετεί ο νάρθηκας είναι η προστασία των δοντιών και των μαλακών μορίων του στόματος(χείλη-παρειές) και όχι μόνο,από διάφορους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.Οι οδοντιατρικοί αθλητικοί νάρθηκες εξασφαλίζουν πλήρη προστασία,διότι εφαρμόζουν τέλεια στο στόμα.Επιπροσθέτως λόγω της καλής εφαρμογής και του λεπτού τους πάχους,εξασφαλίζεται ότι ο αθλητής θα τους φορέσει.

Η διαδικασία δε χρειάζεται αναισθησία και είναι ανώδυνη.

Επίπεδο προστασίας: Πολύ υψηλό

Έχει παρατηρηθεί ότι οι αθλητές,ενώ επενδύουν πολλά λεφτά για τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό,όταν ερχεται η ώρα να επιλέξουν νάρθηκα προστασίας δεν βάζουν ή χρησιμοποιούν κάποιον με ελάχιστο κόστος,αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα τραυματισμού. Κατά την κατασκευή τους λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της οδοντοστοιχίας του αθλητή, οι ανάγκες του εκάστοτε αθλήματος αλλά και οι επιθυμίες του ίδιου του αθλητή (χρώμα, εγχάραξη κ.α).

Πίνακας αθλημάτων στα οποία η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ADA) και η Ακαδημία Αθλητικής Οδοντιατρικής (ASD) προτείνουν τη χρήση αθλητικού νάρθηκα:

Ποδόσφαιρο (soccer) Καλαθοσφαίριση Υδατοσφαίριση Αετοσανίδα
Ποδηλασία Πετοσφαίριση0 Surfing Πάλη
Άρση βαρών Χειροσφαίριση Skateboarding Πυγμαχία
Αθλήματα στίβου Ενόργανη Γυμναστική Πολεμικές Τέχνες Ιππασία
Rugby Ακροβατικά αθλήματα Σκι Squash
Baseball Bandy Inline Skating Softball
Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο Χόκεϋ (επί χόρτου) Σφαιροβολία Racquetball
Lacrosse Χόκεϋ (επί πάγου)